Julkaistu 2023-01-19

 

Räjähdyssuojaus – mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Mikä on paras tapa suojata koneenkuljettaja räjähdykseltä? Tähän kysymykseen törmäämme usein, ja selvitämme mielellämme käsitteitä ja riskejä, jotta tuotevalinta osuu oikeaan. Loppujen lopuksi koneenkäyttäjällä on eniten menetettävää siinä tapauksessa, että paineaallolta suojaava este on liian heikko. Malin Påhlsson, Hammerglassin Senior Designer & Compliance Engineer, tuntee säädökset:

 

– Maansiirtokoneiden turvallisuusstandardit perustuvat riskeihin, jotka koskevat suurinta osaa koneista. Lentävien esineiden ja räjähdysten riskit eivät sisälly tällaisiin yleisiin riskeihin, mutta työnantajan tehtävänä on tunnistaa ne ja ryhtyä toimenpiteisiin riskinarvioinnin perusteella, joka on suoritettava ennen työn aloittamista. Vastuu onnettomuuden katastrofaalisten seurausten estämisestä on aina työnantajalla.

 

”Ei koneen ole tarkoituskaan olla räjähtävien aineiden lähellä”

– Itse asiassa räjähteiden ei pitäisi olla koneen lähellä, mutta todellisuus näyttää toisenlaiselta. Kun tehdään räjäytyksiä kallion murskaamiseksi ja kivimassojen käsittelyyn käytetään koneita, räjähtämättömiä panoksia voi jäädä piiloon, jonka jälkeen ne voivat räjähtää koneen kauhan aiheuttaman kitkan vaikutuksesta. Jos kuljettajalla on huono tuuri, kauha heittää kiven suoraan päin ohjaamoa. Räjähdyksen aiheuttama paineaalto voi lennättää pienemmät kivet suoraan turvaristikon ja sen takana olevan ikkunan läpi, mutta se voi paiskata myös muutaman sadan kilon painoiset lohkareet suoraan kuljettajaa kohti.

Mitä lasilta, rungolta ja kiinnikkeiltä sitten vaaditaan kuljettajan suojaamiseksi tällaisessa tilanteessa?

– Paineaalto työntää ensin suojaa ohjaamon sisään, jonka jälkeen räjähdystä seuraava imu pyrkii vetämään suojaa irti koneesta. Ohjaamon kiinnikkeet joutuvat siis kovalle koetukselle. Tämä on myös syy siihen, miksi suoja testataan kokonaisuutena ohjaamon kaltaisissa olosuhteissa ja arvioidaan turvalasiratkaisuja koskevan räjähdystestistandardin mukaisesti.

– Kuljettajan suojaa koskevissa turvallisuusstandardeissa edellytetään, että suoja testataan mitattavissa olevaa voimaa vastaan ja että suoja merkitään niillä kansainvälisillä standardeilla ja turvallisuustasoilla, joita se vastaa. Se on myös syy sille, miksi Hammerglass merkitsee etusuojajärjestelmänsä näiden standardien mukaisesti. Teemme näin, jotta käyttäjien, työsuojeluvastaavien ja työnantajien on helppo tietää, että toteutetut toimenpiteet täyttävät direktiivit ja lakisääteiset vaatimukset.

Lisää uutisia