Käytämme evästeitä varmistaaksemme parhaan mahdollisen kokemuksen käyttäessäsi verkkosivujamme (esim. webliikenteen seuranta ja sosiaalisen median mainontakäyttö) Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla verkkosivujemme selaamista. Voit lukea lisää yksityisyysuojastasi tästä>>
Infrastruktuuri 2018-01-18

Malmössa koristeltiin alikulkutunneli turvallisuuden nimissä

Nobel tunneli Ruotsin Malmössä, kylpee nykyään valossa. Seinien koristelut ovat paikallisten taiteilijoiden ja koululaisten käsialaa, tavoitteena parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuudentunnetta.

Malmössä vihittiin käyttöön uudistetulla ilmeellä, synkkänä tunnettu tunneli. Paikalla todistamassa olivat Kastanjekoulun ja Sofiekoulun oppilaita, poliitikkoja, virkamiehiä ja taiteilijoita. Viime vuonna Malmö nimettiin maailman viidenneksi parhaaksi pyöräilykaupungiksi, mikä johtui noin kahdeksastakymmenestä alikulkutunnelista, jotka helpottavat pyörällä liikkumista. Tunneleitten kunto on vaihteleva ja noin viisitoista vuotta sitten alkoi projekti tunnelien turvallisuuden parantamiseksi. Projekti aloitettiin karsimalla näkyvyyttä haittaavaa kasvillisuutta, maalaamalla pintoja ja ympärivuorokautisella valaistuksella.

– Käytämme ensimmäistä kertaa Hammerglassia, joka on särkymätöntä ja helposti puhdistettavaa”, sanoi Hjalmar Falck, Malmön katutoimen kehitysvastaava, luovuttaessaan puheenvuoron teknisen viraston puheenjohtajalle Andreas Schönströmille.

– Virastomme on sijoittanut neljä miljoonaa kruunua Nobel tunnelin muuntamiseksi alueesta, jota vältettiin kohtaamispaikkana. Tuntekaa ylpeyttä ja kehukaa saavutuksillanne” hän sanoi nuorille taiteilijoille, ollessaan vihkimässä Nobel tunnelia.

Kolmetoistavuotias Vivianne Ye Sofiekoulusta on yksi oppilaista, jonka taidetta valittiin koristelemaan tunnelia. Hän ilahtui ja hämmästyi nähdessään, kuinka suurena alkuperäinen taideteos näytetään tunneliseinämällä.
– Tein alkuperäiskuvan A4 paperiin, hän sanoo.

Oppilaat saivat vapaat kädet taiteilla teemalla "liike". Valinta teemalle oli taiteilija Mårten Grönin valinta. Hänen työnsä "Liikkuminen" (Att Färdas) koristaa yhtä seinää ja oppilaiden kuvat toista.
– Kehät kuvaavat niin kaaosta kuin tunnelissa liikkuviakin”, toteaa Mårten Grön.

Pyöreät maalaukset vihreällä seinällä luovat vaihtelevan kertomuksen - valoisasta ja iloisesta pimeään ja intensiiviseen.
– Tänään olen selkeästi tuo, Grön sanoo ja osoittaa suurinta ja iloisinta kehää seinällä. Toisena päivänä tunnen olevani joku toinen, hän toteaa.

Kolmisenkymmentä tunnelia Malmössä ovat Nobel tunnelin tapaan saaneet piristysruiskeen uusilla koristuksilla. Useimmat tunnelit on ehostettu taiteella, toiset mosaikkiilevyin. Mosaikkitunneli löytyy esimerkiksi Dalaplan kentän alta. Tunneli tuomittiin Ruotsin surkeimmaksi: "Kauhistuttava tunneli, joka oli päättymätön painajainen, tämä tunneli herätti pelkoa rohkeimmissakin ihmisissä."
– Valaistus tunneliin oli keskeisessä asemassa, sanoo kadunrakennustoimiston projektijohtaja Torbjörn Anderson.

Anderson kertoo, että kadunrakennustoimisto tekee jatkuvaa työtä turvallisuuden parantamiseksi Munkhättegatanin alittavissa kävely- ja pyöräilytunneleissa.
– Niissä ei iltaisin kävele kukaan mielellään, hän toteaa murheellisena.

Teksti: Maria Lovén, Lotta Satz, Peter Frennesson
Kuva: Peter Frennesson, Fredrik Jalhed, Johan Pihlemark
Sydsvenskan/HD 2018-01-11>>


Kiinteistö 2018-03-24

Hammerglassille ennätystilaus luodinkestävistä laseista

Hammerglass AB on saanut tähänastisen historiansa suurimman tilauksen. Asiakas tilasi 18 miljoonalla ruotsin kruunulla räjähdyksen- ja luodinkestäviä ikkunoita ja ovia. Tilaus vahvisti Hammerglassin johtavan aseman turvaikkunoiden markkinajohtajana.

– Valitettavasti emme voi salassapitosopimuksemme vuoksi kertoa mihin tuotteemme asennettiin tai kuka on asiakkaamme, mutta voimme kuitenkin vahvistaa, että asennukset suoritetaan vielä tämän vuoden aikana, kertoi Torbjörn Timmermans, Hammerglass AB:n Kiinteistötoimialan johtaja.

– Hammerglassin erityisistä ominaisuuksista johtuen, olemme jo pitemmän aikaa voineet tarjota markkinoille kevyempiä ja ohuempia luodinkestäviä lämpölasi-ikkunoita sekä muita luodinkestäviä ratkaisuja. Tarjoamme lasien ja karmien lisäksi myös riskiarviointeja sekä ratkaisuja asennukseen.

– Valitettavasti moni uskoo yhä siihen, että suojakalvoilla saisi riittävää turvaa terroristi-iskussa. Sekä testitulokset että käyttökokemukset osoittavat, että edes turvaluokitetut turvakalvot eivät riitä kovemmassa iskussa. Olemme lisäksi huomanneet, että yhdeksässä tapauksessa kymenestä, kalvot on kiinnitetty väärin, joka johtaa ikkunan irtoamiseen kovemmassa iskussa, Timmermanns totesi edelleen.

Bengt Nilsson, Hammerglass AB:n toimitusjohtaja, näkee kasvavan investointitarpeen sekä tuotannossa että henkilöstössä.
– Liikevaihtomme kasvoi 80% vuodesta 2016 vuoteen 2017 ja jo helmikuussa 2018 olemme saavuttaneet koko vuoden budjettitavoitteemme, Nilsson sanoo. Tämä on totta kai positiivinen asia, mutta se on monen vuoden markkinointisatsausten seuraus. Noin 40% liikevaihdostamme koostuu viennistä ja vaikka Ruotsi on ollut suurin kasvumarkkina, näemme paljon mahdollisuuksia ulkomailla. Kiinteistölasien lisäksi toimitamme ratkaisuja infrastruktuuriin ja ajoneuvoihin. Myös nämä sektorit ovat kovassa kasvussa ja palkkaamme merkittävästi lisää henkilökuntaa tämän vuoden aikana, päättää Nilsson.