Käytämme evästeitä varmistaaksemme parhaan mahdollisen kokemuksen käyttäessäsi verkkosivujamme (esim. webliikenteen seuranta ja sosiaalisen median mainontakäyttö) Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla verkkosivujemme selaamista. Voit lukea lisää yksityisyysuojastasi tästä>>

Lasikoulu

On olemassa useita erilaisia laseja, joita markkinoidaan "suojalaseina" tai "turvalaseina". Kaikilla niillä on omat etunsa ja haittansa. Täällä vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin lasista, turva- lasista, suojalasista ja tuotteistamme. Ota meihin yhteyttä, jos et löydä vastausta juuri sinun kysymykseesi. Jos työskentelet millä tahansa turvallisuus- tai kiinteistöalalla, tulemme mielellämme pitämmän teille tuote-esittelyn jossa käymme läpi ja demonstroimme eri lasityyppien vahvuuksia ja heikkouksia.

Mikä on Hammerglass®?

Hammerglass® on kestävä ja optisesti kirkas polykarbonaattilevy, joka on 300 kertaa vahvempi kuin lasi- ja lähes särkymätön. Hammerglass lasit on päällystetty kovalla piioksidipinnalla, joka suojaa naarmuuntumiselta ja kulumiselta. Pintakäsittely tarjoaa myös 99,96% UV-suojan, mikä estää Hammerglass-laseja haalistumasta tai samentumista ajan mittaan. Hammerglass ei levitä tulta, vaan sammuu itsestään.

Mitä on polykarbonaatti?

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, sitkeä kestomuovi, jolla on poikkeuksellinen kestävyys. Polykarbonaattia markkinoidaan eri tuotemerkkeinä kuten, Hammerglass, Lexan, Makrolon, Saphir ym. Eri valmisteiden ja tavaramerkkien välillä on eroja levyjen puhtaudessa ja pinnoituksessa. Ilman pinnoitetta PC on helppo naarmuttaa ja se alkaa myös kellastua noin puolen vuoden kuluessa. Monet pinnoitteet suojaavat ensisijaisesti kellastumiselta.

Mitä on Plexiglas®?

Plexiglas® on yksi useista tuotenimistä akryylimuoville polymetyylimetakrylaattille (PMMA). Jokapäiväisessä puhekielessä pleksilasilla kuitenkin yleensä viitataan (virheellisesti) muovilevyihin yleisesti. Pleksilasi on 30 kertaa vahvempaa kuin lasi, mutta herkkä naarmuille ja liuottimille. Pleksilasi on erittäin paloherkkää ja palaa nopeasti.

Mitä on akryylimuovi?

Akryyli on nimitys akryylimuoville polymetyylimetakrylaattille (PMMA), jota markkinoidaan mm. tuotenimillä Bonoplex, Persplex ja Plexilasi. Akryylimuovi on herkkä hapoille, asetonille ja muille  liuottimille. Akryylimuovi voidaan erottaa Hammerglassista siinä, että se halkeilee lyönnistä - toisin kuin Hammerglass, joka taipuu ilman halkeilua. Lisäksi akryylilasi palaa, kun taas Hammerglass sytytyttyään sammuttaa itsensä.

Mikä on turvalasi?

Lasi, joka estää tai ominaisuuksillaan minimoi tehokkaasti henkilövahinkojen riskin. Kutsutaan henkilösuojalasiksi, käytännössä turvalasiksi (ks. englanninkielinen "safety glass"). Luokitus EN 12600 ja EN 356, P1A - P3A.

Mikä on suojalasi?

Lasia, joka suojaa ilkivaltaa, pommituksia, tunkeutumista, murtoja, räjähdyksiä, veden painetta, sähkömagneettista säteily, röntgensäteilyä, tulipaloa, melua ja UV-säteilyä vastaan nimitetään suojalasiksi (vrt. Englanniksi security glass"). Luokitus EN 356, P6B - P8B.

Mitä on karkaistu lasi?

Karkaistu lasi on jopa viisi kertaa vahvempaa kuin tavallinen lasi. Hajotessaan se halkeaa lukemattomiksi pieniksi paloiksi. Palaset eivät kuitenkaan itsessään ole teräviä, minkä vuoksi karkaistua lasia käytetään autojen sivu- ikkunoissa. Karkaistun lasin etu on, että se on suhteellisen edullinen ja helppo asentaa. Huono puoli on, että karkaistu lasi on valmistettava mittatilauksena, koska sitä ei voi leikata kovettumisen jälkeen, mikä vuoksi toimitusajat ovat pitkät. Karkaistun lasin läpi ei myöskään ole kovin vaikea tunkeutua. Kevyt isku terävällä esineellä on usein tarpeeksi ruudun murskaamiseen.

Mitä on laminoitu lasi?

Laminoitu lasi koostuu kahdesta tai useammasta lasilevyistä, jotka "liimataan" yhteen muovikelmulla. Joskus sitä kutsutaan "lamellilasiksi" ja jopa virheellisesti "panssarilasiksi". Laminoitu lasi voidaan tehdä hyvin paksuksi, joka yhdessä sitkeän välikerroksen kanssa tekee siitä vaikeasti läpäistävän, jopa luodinkestävän riittävän paksuisena. Ikkunaruudut laminoidulla lasilla ovat valitettavasti erittäin kalliita ostaa ja myös hankala asentaa. Suurin haittapuoli on kuitenkin se, että laminoitu lasi - toisin kuin Hammerglass - on helpposti säröytyvää (vaikka se pysyy kasassa), joten se on kallista materiaalia riskialttiissa ympäristöissä.

Mitä on turvalaminoitu lasi?

Tavallinen kirkas lasi voidaan laminoida turvakalvoilla yhdelle tai molemmille puolille. Laminoinnin suurin etu on, että se on edullinen tapa tehdä perinteisistä lasiruuduista vastustuskykyisempiä häiriöille ja iskuille. Turvakalvo estää myös lasinsirujen leviämistä ympäriinsä lasin rikkoutuessa. Turvakalvoa voidaan ottaa käyttöön vaihtamatta lasia. Turvakalvo ei kuitenkaan tee itse lasia paljonkaan vahvemmaksi. Riittävän suurella kuormituksella lasi hajoaa ja se on vaihdettava ja uusi kalvo asennettava.

Mitä on luodinkestävä lasi?

Luodinkestävä tai ampumista ehkäisevä lasi koostuu useista lasilevyistä, jotka laminoidaan yhteen kestämään luodin voima. Lasipaketista tulee usein hyvin paksu, 5 cm tai enemmän, ja on siksi myös erittäin raskas. Luokitus EN 1063, BR1 - BR7.

Miten varmoja murtokalterit ja rullakaihtimet ovat?

Valitettavasti monet varkaat ovat oppineet, miten saada pois murtokalterit/ rullakaihtimet. Sopiva köysi kiinni auton puskuriin tai vetokoukkuun ja sitten repäistään kalterit irti. Sen lisäksi että se peittää näkyvyyden kauppaan ja näyteikkunaan, murtokalterit ovat monissa tapauksissa antaneet väärän turvallisuuden tunteen.

Missä suojaus- ja turvaluokissa on Hammerglass?

Hammerglassin särkymättömiä lasitusratkaisuja löytyy kaikissa suojaus- ja turvaluokissa jopa P8B:ssa, mikä vastaa korkeinta suojausluokkaa murtokaltereille ja rullakaihtimille. Hammerglass luotisuojat on hyväksytty luokissa BR1-NS, BR4-NS ja BR6-NS ja Hammerglass räjähdyssuojat luokissa EXR1/EXR2.

Mitä on mekaaninen halkeilu?

Tavallinen ikkunalasi voi murtua useista eri syistä. Jos lasi on asennettu väärin tai jos esimerkiksi ruuvinkanta on lasia vasten, halkeilua voi esiintyä. Tyypillistä tämän tyyppiselle halkeilulle on, että halkeamat kasvavat epäsäännöllisissä kulmissa lasin reunasta. Ota heti yhteys asentajaan, jos halkeamia esiintyy.

Mitä on terminen halkeilu?

Termistä halkeilua voi ilmetä, jos ikkunalasi ylikuumentuu voimakkaasti. Terminen rakoilu säteilee aina kohtisuoraan lasin reunasta, toisin kuin mekaanisesti aiheutuneissa halkeamissa, joihin muodostuu epäsäännölliset kulmat. Ota yhteys asentajaan, jos halkeamia esiintyy.

Mikä on MTK?

Asennustekninen komitea MTK (nykyään Glascentrum) on lasiteollisuuden alan organisaatioiden komitea Ruotsissa, jonka tarkoituksena on varmistaa, että lasit asennetaan oikein.

Mikä on Svensk Planglasförening (Ruotsin Tasolasiyhdistys)?

Ruotsin Tasolasiyhdistys on toimialajärjestö, joka kokoaa yhteen valmistajat, jakelijat ja yritykset Ruotsin lasiteollisuusalalla.