Käytämme evästeitä varmistaaksemme parhaan mahdollisen kokemuksen käyttäessäsi verkkosivujamme (esim. webliikenteen seuranta ja sosiaalisen median mainontakäyttö) Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla verkkosivujemme selaamista. Voit lukea lisää yksityisyysuojastasi tästä>>

U-arvo & g-arvo

Yleisesti voidaan laskea, että noin 35% talon lämmöstä vuotaa ulos ikkunoista. Miten suuri lämmön menetys on, riippuu mm. ikkunamallista, onko se 1, 2 vai 3 lasinen raamikasetissa, lasityypistä ja millaista kaasua lasien väleissä on. Auringon lämpösäteet aiheuttavat kiinteistöissä kesäkuukausina korkeat jäähdytyskustannukset. Energiatehokkaat ikkunat helpottavat tasapainoa kuuman ja kylmän, kesän ja talven välillä.

Mikä on g-arvo?

G-arvolla (auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin) mitataan sitä, kuinka paljon auringon lämpöä (infrapunasäteilyä) läpäisee jonkin rakennuksen osan. Matala g-arvo osoittaa, että ikkuna päästää läpi vain vähäisen määrän auringon lämpöä. G-arvoa voidaan parantaa päällystämällä ulompi lasi IR heijastavalla pinnalla, joka heijastaa pois osan lämpösäteilystä. Tavoitteena on vähentää kiinteistön jäähdytyskustannuksia ja parantaa sisäilmaa  ilman keinojäähdytystä. Käsittelemättömän lämpölasin g-arvo on noin 1,3.

Mikä on U-arvo?

U-arvo (lämmönläpäisykerroin) mittaa, kuinka paljon lämpöä vuotaa ulos ikkunoista, seinistä ja katosta. Usein U-arvo mitataan koko ikkunarakenteesta (lasi, raami ja kehys). Mitä alempi U-arvo, sitä paremmin ikkuna eristää. U-arvoa voidaan parantaa pinnoittamalla lasi metallipohjaisella pinnalla, joka heijastaa pitkäaaltoista säteilyä takaisin huoneeseen. U-arvo 1,0 tarkoittaa 1 watin/m² alueen lämpövirtaa, jokaista astetta kohti, joka on ulkolämpötilan ja sisälämpötilan ero (W/m²°C, aiemmin tunnettiin nimellä K-arvo). Uuden lämpölasin U-arvo voi olla 2,7:stä 0,4:ään.

Mitä U-arvo tarkoittaa käytännössä?

Normaalissa talossa on arviolta 30 m² ikkunalasia. Kiinteistön omistaja valitsee lämpölasin U-arvo 1,2 ja tavallisen ikkunalasin U-arvo 1,6, välillä. Paljonko vuosittaiset lämmityskustannukset eroavat tosistaan
Teoriassa U-arvojen ero 0,1 yksikköä on noin 9 kWh/m² lasia per vuosi. Ero 1,6 ja 1,2 välillä on 0,4 yksikköä. Säästöä tulee (U-arvojen ero) x (lisäkulutus) x (lasinen pinta-ala) = 4 x 9 kWh/m² x 30 m² = 1.080 kWh/vuosi.
Kun energiakustannukset ovat 0,13 €/kWh ero on 0,14 €/vuosi. Koulu, jossa 300 m² lasia säästää näin ollen noin 1360 €/vuosi lämmityskustannuksissa, jos se siirtyy U-arvo 1,6 lasista 1,2 U-arvon lasiin.

Mikä U-arvo Hammerglassilla on?

Hammerglass lämpölasi 3 saavuttaa 0,66 U-arvon. Hammerglass lämpölasi 2 saavuttaa 1,53 U-arvon.

Saako ikkunanvaihdosta energialasiin valtiontukea?

Ikkunanvaihtotyöt ovat oikeutettuja kotitalousvähennykseen, kun sen suorittaa rekisteröitynyt yrittäjä. Kotitalousvähennys 2.400 € (v 2018) on henkilökohtainen, joten voit saada puolison kanssa yhteensä 4.800 € verovähennyksen.